Tavastian tasekikkailu

Hämeenlinna pilkkoo naapurikuntiensa kanssa yhdessä omistamansa koulutuskuntayhtymä Tavastian. Kaupungin heikon taloustilanteen korjaamiseksi on keksitty arveluttava keino: tasekikkailu, joka aiheuttaa lisää byrokratiaa, lisää kustannuksia, eikä tuo jäsenkunnille lisää euroja.

Vastuullinen taloudenhoito ei saisi olla kirjanpidolla asioiden kaunistelua. Se ei pelasta Tavastian jäsenkuntien rahatilannetta vaan päinvastoin hämärtää kuntien talouden tilannekuvaa entisestään.

Tavastian jäsenkuntien taseiden keinotekoinen ylijäämien kasvattaminen on väärä motiivi Tavastian kiinteistöjen yhtiöittämiselle. Se ei hyödytä koulutuskuntayhtymän varsinaisen koulutustehtävän toteuttamista. Päinvastoin syntyy uusi oikeushenkilö, kiinteistöosakeyhtiö , joka monimutkaistaa päätöksentekoa ja lisää hallinnollisia kustannuksia. Ne rahat ovat pois koulutuskuntayhtymän opetustoimesta.

Kunnallisen päätöksenteon, toiminnan ja verovarojen käytön piilottaminen osakeyhtiöön ei-julkiseksi heikentää demokraattista päätöksentekoa ja valvontaa.

Hattulan kunnanhallitus esittää 25.1. kokoontuvalle valtuustolle, että Tavastian kiinteistöjen yhtiöittämistä koskeva aiesopimus hyväksyttäisiin Hämeenlinnan haluamalla tavalla. Tämäkö on sitä Hämeenlinnan peräänkuuluttamaa seutukuntayhteistyötä. Kunnanhallitus on nöyrtymässä Tavastian jäsenkuntien viranhaltijoista koostuvan työryhmän hallintomalliin, jossa Hattulan kunnalle ei ole annettu edes hallituspaikkaa uudessa yhtiössä. Näin siitä huolimatta, että Hattulan kunta ja kuntalaiset omistavat Tavastiasta ja sen kiinteistöistä n. 9 % eli reaaliomaisuutta yli 2.000.000 euron arvosta.

Seppo Söderlund

valtuutettu

Kirjoitettu 21.1.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa