Yritysvaikutusten arviointi

Valtuustoaloite yritysvaikutusten arvioinnin käyttöönottamisesta

Kunnan päätöksistä merkittävä osa joko edistää tai jarruttaa yritysten menestymistä ja kasvua. Omilla päätöksillään Hattula voi edistää investointeja, työllisyyttä ja kunnan elinvoimaa.

Esimerkiksi hankinnoissa tarjouspyynnöt kannattaa laatia sellaisiksi, että ne mahdollistavat hattulalaisten yritysten mukaantulon kilpailutukseen. Tarjouspyynnöt on myös lähetettävä oman kunnan yrityksille. Myös maankäytön suunnittelulla, kaavojen liikennejärjestelyillä ja erilaisten lupien käsittelyajoilla vaikutetaan merkittävästi yritysten toimintaedellytyksiin.

Yritysvaikutusten arviointi kannattaa tehdä päätöksiä valmisteltaessa. Kuntien käyttämä malli on yksinkertainen ja nopea, eikä viivästytä päätöksentekoa. Jos arviointi osoittaa, että yritysvaikutukset ovat neutraalit tai jopa negatiiviset, valmistelija ja päättäjät voivat etsiä toista ratkaisua, joka lisää kunnan elinvoimaa.

Esimerkiksi Heinola, Iisalmi, Kajaani, Lieto, Liminka, Mikkeli, Pori ja Varpaisjärvi ovat ottaneet käyttöön yritysvaikutusten arvioinnin. Niiden kokemukset kannattaa hyödyntää Hattulassa.

 

Esitämme, että Hattula ottaa käyttöön yritysvaikutusten arvioinnin kunnan elinvoiman kehittämiseksi.

 

Hattulassa 20.1.2022

 

Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa