Kahden millin moka

Hattulalle tuomittu korvaus Pihlajalinnalta kattaa hädin tuskin sille oikeudenkäynnistä aiheutuneet kulut. Pihlajalinna välttyy epäonnistuneen sopimuksen aiheuttamalta 2.000.000 euron liiketappiolta. Ruotsalaista pääomaa onnisti jälleen, eikä mainekaan tainnut pahemmin kärsiä.

Me Perussuomalaiset vastustimme valtuustossa sopimuksen purkamista. Purkavan osapuolen tulee oikeudessa näyttää riidattomasti, että sopimuskumppanin sopimusrikkomus on olennainen. Sen onnistumista epäilimme ja pelkomme osoittautui aiheelliseksi. Sopimuksen purkamista toivoi myös Pihlajalinna Oy ja Hattula meni niinsanotusti halpaan. Kunnanjohtaja ja kunnanhallitus esittivät valtuustolle, että kunta purkaisi yksipuolisesti sopimuksen ja niin myös tapahtui joulukuussa 2019 äänestyksen jälkeen. Perussuomalaisten lisäksi kolme muuta valtuutettua oli tekemämme vastaehdotuksen takana.

Vastaehdotuksemme valtuustossa oli, että kunta vaatisi käräjäoikeudessa Pihlajalinnaa noudattamaan sopimusta 500.000 euron uhkasakon uhalla (n.s. luontoissuoritusvelvollisuus). Kunnanjohtaja Katariina Koivistolla ja kunnanhallituksella oli kova hinku saada ero Pihlajalinnasta ja päästä Terveystalon syliin. Kuntalaisille tämä maksaa terveydenhuoltomenoina 2.000.000 euroa ekstraa sopimuskauden aikana.

Perussuomalaiset valtuutetut Ari Sarusto ja Seppo Söderlund (meitä kannattivat Seppo Kopra, Heimo Miettinen, Kaj Nordenswan, Mikko Sabel ja Kari Ventola) eivät olisi myöntäneet vastuuvapautta kunnanjohtaja Koivistolle ja kunnanhallitukselle vuodelta 2019 ennen kuin käräjäoikeuden tuomio Pihlajalinna-asiassa saadaan. Nyt se on saatu. Vain vastuuvapauden myöntämistä vastustaneilla on oikeus vaatia oikeudessa mahdollisia vahingonkorvauksia.

Kenen on vastuu kahden millin mokasta? Maksajat löytyvät helposti: kaikki hattulalaiset veronmaksajat.

Seppo Söderlund

Valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kirjoitettu 12.6.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa