Miljoonan euron hallituspaikka? Jatkoa Tavastian tasekikkailulle.

Hattulan kunnan alueella ei ole koulutuskuntayhtymä Tavastian kiinteistöjä. Ne sijaitsevat Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Sen vuoksi valtuuston käsittelyssä 25.1. olleessa aiesopimuksessa, jolla on tarkoitus muodostaa Tavastian kiinteistöistä erillinen osakeyhtiö, ei Hattulan kunnalle oltu varattu perustettavassa osakeyhtiössä edes hallituspaikkaa, vaikka kunnan omistusosuus kuntayhtymästä on n. 9 % ja osuus kiinteistöyhtiöön siirtyvästä omaisuudesta yli 2.000.000 €.

Asian käsittelyn aikana kävi selväksi, ettei kunnassa oltu selvitetty, voisiko Hattula jäädä pois perustettavasta kiinteistöyhtiöstä ja jatkaa koulutusta antavan kuntayhtymän jäsenenä. Vastaus löytyy koulutuskuntayhtymän perussopimuksesta ja toin sen valtuustossa esiin: poisjäävälle kunnalle on maksettava sen osuus peruspääomasta. Hattulan osuus peruspääomasta on n. 1.000.000 €.

Kun tätä mahdollisuutta ei valmistelussa oltu millään tavalla huomioitu, eivät sitä valtuutetut ilmeisesti ymmärtäneet. Lopputulos oli kunnan kannalta laiha. Esittämäni ehto aiesopimuksen hyväksymiselle kyllä hyväksyttiin yksimielisesti: Hattulan kunnan pitää saada uudesta kiinteistöyhtiöstä hallituspaikka pysyvästi. Tämä todennäköisesti Hämeenlinnassa ja Janakkalassa hyväksytään.

Olisiko kuitenkin ollut parempi vaihtoehto luovuttaa suosiolla rakennukset Hämeenlinnalle ja Janakkalalle ja ottaa 1.000.000 euroa käteen? Se nyt kuitenkin on tämän hallituspaikan hinta.

Seppo Söderlund

valtuutettu

 

Kirjoitettu 27.1.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa